УВАГА! АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР'ЯН!

Дата: 14.08.2020 13:20
Кількість переглядів: 354

Фото без опису

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва - полинолиста). За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 2-2,5 метрів, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Стебло і листя опушені. Квітки жовтого кольору, зібрані в колосоподібні суцвіття на вершинах гілок. Насіння амброзії -несправжній плід обернено яйцеподібної форми з 5-10 шипами навколо верхньої частини і одним більшим в центрі. Розмножується амброзія насінням, яке утворюється у великій кількості. Одна рослина може давати до 80-100 тис. насінин. Насіння амброзії зберігає схожість в ґрунті до 40 років. Проростає амброзія в травні – червні. Період цвітіння-з серпня до настання заморозків.                                                      

   Шкідливість. Серед великої кількості бур’янів амброзія полинолиста приносить особливо великі втрати в сільському господарстві, при цьому являючись злісним карантинним бур’яном. Рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку та насіння. Квітковий пилок є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Крім того, розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витіснити і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни. В результаті надмірного висушування й виснаження ґрунтів урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть. Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо просапні і зернові. Розповсюджена також біля дворищ, на присадибних ділянках, луках, пасовищах, в садах та полезахисних смугах. Добре росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, по берегах рік і ставків, на пустирях, канавах і інших землях, які не обробляються.                                                                            

Методи боротьби. В умовах нашої області ефективними способами боротьби з амброзією полинолистою є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування до початку її цвітіння, а також хімічна обробка. Амброзія дуже чутлива до багатьох видів гербіцидів, тому при своєчасному їх використанні, а це фаза від 2 до 6 листочків, можна повністю нівелювати можливість росту амброзії в посівах.

 

Дуже важливо знищувати амброзію там де ви живете, працюєте або навчаєтесь. Не будьте байдужі! Наведемо порядок у власній оселі спільними зусиллями!

 

Державний фітосанітарний інспектор             _______________      Куліш Людмила Миколаївна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь