Пошук

28 червня Державне свято – День Конституції України

Дата: 27.06.2020 22:31
Кількість переглядів: 2358

    В переддень Дня Конституції в селищній бібліотеці оформлено виставку-експозицію на тему:

            "Конституція України : традиційна і нова".

 

Конституція України – це не лише Закон законів, це – серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності й соборності України. На виставці представлені матеріали з вивчення конституційних документів та цикл віршів    "Хай в серці кожної дитини живе любов до України" написаних  учнями  Вапнярської  школи  №2.  Постійна  читачка нашої бібліотеки, майстриня   з  декоративного мистецтва  Юлія Іванова в дарунок до свята виготовила аплікацію з національною символікою, яка також доповнила нашу виставку.

 

  З  історії  Конституції

 16 квітня 2020 року одному з перших в Європі конституційних актів виповнилося 310 років. Український гетьман Пилип Орлик підписав понад три століття тому документ, який називався «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького» - символ козацької державності та демократії. Це був один з перших у Європі правових актів, який закладав основи республіканської форми правління. Ідеї та системи стримувань та противаг між гілками влади, передбачені документом, стали основою для багатьох європейських демократій, зокрема й демократичного устрою сучасної України.

Документ був написаний двома мовами – латинською та давньоукраїнською. Має преамбулу та 16 статей. Проте Конституція була написана у вигнанні, тому чинною не була, а залишилася пам’яткою філософсько-правової історичної думки. Й до сьогодні конституція  Пилипа Орлика залишається великою історичною пам'яткою та гордістю українства.

Українська Конституція стала першою у світі, що розділила владу на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову. Конституція Орлика засвідчує давні демократичні традиції українців – цей документ з'явився на 77 років раніше за американський Основний Закон і на 81 рік раніше за польську Конституцію.

Вшанування ювілею Конституції 1710 року дає всі підстави згадати добрим словом і її головного редактора Пилипа Орлика (1672–1742) - шляхтича, випускника Києво-Могилянської академії, вірного соратника Івана Мазепи, поета й письменника. Волею долі отримавши гетьманську булаву в еміграції, він протягом понад 30 років намагався стверджувати українську національну справу.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь