ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

Дата: 16.06.2020 09:42
Кількість переглядів: 842

Останнім часом до Вапнярської селищної ради надходять звернення від жителів громади, що певні особи ходять по квартирам та приватним будинкам, де встановлено газове обладнання та вимагають кошти за перевірку чистоти димоходів та вентиляційних каналів.

Фото без опису

      Правильна робота димоходів та вентиляційних каналів впливає на нашу безпеку та здоров`я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи – котлів та водонагрівачів.

При несправних димоходах та вентиляційних каналах (ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Тож ДВК-система повсякчас має бути цілою та справною. Для цього її потрібно періодично обстежувати, а у разі необхідності прочищати і ремонтувати.

Відповідно до пунктів 3.2. та 3.3. Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15.05.2015 року № 285, власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) є відповідальним за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Згідно з пунктом 6.1. Правил безпеки систем газопостачання, безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)). Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Відповідно до пункту 6.2. Правил безпеки систем газопостачання, під час перевірки димових та вентиляційних каналів спеціалісти (так звані "пічники") визначають:

  • відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації;
  • прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги);
  • герметичність;
  • відокремленість;
  • наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій;
  • наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;
  • справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;
  • відсутність сажі і смоли – на внутрішніх поверхнях і тріщин – на зовнішніх.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов`язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об`єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів – 12 місяців.

Оплата послуг з перевірки технічного стану вентиляційних каналів та прочищення димоходів здійснюється за рахунок власника будинку, квартири чи газифікованого комунально-побутового об`єкта.

 ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

 Переконайтесь в тому, що особа, яка завітала "на Ваш поріг" є дійсно працівником ПАТ "Вінницягаз" або спеціалізованої організації з перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів – просіть пред’явити "службове посвідчення".

  • "Пічник" повинен виконувати роботи із застосуванням сучасних приладів та зобов'язаний виконати повний комплекс робіт, передбачений пунктом 6.2. Правил безпеки систем газопостачання.
  • Підсумком виконаних робіт є "АКТ первинної (повторної) перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків", що складається по завершенню робіт.

ПЕРЕВІРКА ПОВИННА ПРОВОДИТИСЯ ЛИШЕ 1 РАЗ НА РІК !

З повагою, перший заступник

селищного голови В.О. Василенко

Фото без опису 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь