ВАПНЯРКА В НОВІЙ ЗЕЛАНДІЇ

Дата: 30.05.2019 10:03
Кількість переглядів: 686

ВАПНЯРКА В НОВІЙ ЗЕЛАНДІЇ

(що знімали новозеландці в Вапнярці)

Вапнярка - це не тільки три населених пункти в Україні і не тільки гора в Галичині. Вапнярка це ще й і жіноче ім'я. Жінка на ім'я "Вапнярка" проживає в далекій Новій Зеландії і її ім'я Божим промислом пов'язане саме з селищем Вапнярка що на Вінниччині. Ця жінка отримала таке дивне ім'я за традицією свого малочисельного коріного народу Нової Зеландії - маорі від рідного дядька, який трагічно загинув на станції Вапнярка в 1945 році.

А сталося це так. Під час Другої Світової війни на боці антигітлеровської коаліції відчайдушно і відважно воював новозеландський маорійський 28-й батальйон. Рядовим солдатом цього батальйону був Паурамуа Ніхоніхо, який в 1942 році в Єгипті потрапив до німецького полону і утримувався в концтаборі Рембертов під Варшавою. В березні 1945 року концтабір був звільнений і рядовий Ніхоніхо в числі інших колишніх ув'язнених був направлений поїздом до Одеси. 15 квітня 1945 року на станції Вапнярка поїзд зробив зупинку, де всім пасажирам було дозволено вийти у місто і зробити покупки. Пішов бродити по Вапнярці і Ніхоніхо. По поверненню до поїзду Ніхоніхо, з'ясувалося, що він перебуває в стані сп'яніння, зав'язалася сутичка, Ніхоніхо був скинутий з поїзда, однак, самотушки все ж таки встиг вскочити в останній вагон, де швидко знепритопнів і помер. Коли його оглянули, то побачили три кульових поранення в спину. На станції Рахни радянськими солдатами рядовий Паурамуа Ніхоніхо був похований. Хто і як важко поранив новозеландського солдата залишилося не відомим. Дивна і темна історія.

Родичам загиблого на спогад про його існування залишилось лише дивне слово - "Вапнярка" як місце його загибелі. Саме цим словом назвали рідні Ніхоніхо його племінницю. Ця дівчинка на ім'я «Вапнярка» виросла і в Новій Зеландії стала відомим політиком і правозахисницею свого маленького народу - маорі. Журналістів новозеландського телебачення зацівило ім'я відомої в їх країні жінки і вони започаткували розслідування, яке їх і привело на станцію Вапнярка. 19 квітня 2019 року в Новій Зеландії на телеканалі Маорі-ТВ мав вийти документальний фільм під назвою "Вапнярка". Можливо колись новозеландська пані Вапнярка стане президентом своєі країни, а серед жіночої половини цього далекого краю з‘являться ще багато маленьких Вапнярок.

Інформацію зібрано за матеріалами Жмеринського міського історичного музею

На фото : військові маорійського батальйону.

Деркач Ю.М. 30.05.2019 р. 

Фото без опису  

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь