Сказ та небезпека, яку він несе.

Дата: 15.02.2019 11:49
Кількість переглядів: 1762

Фото без опису

 

УПРАВЛІНЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ІНФОРМУЄ:

Сказ та небезпека, яку він несе.

       Небезпека сказу перш  за все полягає в тому, що ним хворіють як тварини так і людина.

       Нажаль на сьогодні ситуація, щодо сказу по Томашпільському районі є досить нестабільною, оскільки  лише за 2018 рік в районі зареєстровано 12-ть випадків захворювання тварин на сказ:

-              3- коти,

-              1- собака,

-              1- корова,

-              7- лисів.

           І вже з початку 2019 року виявлено один випадок захворювання лиса на сказ.

          Що ж необхідно знати про сказ і як застерегтися  населенню від цієї небезпечної хвороби?

        Сказ  – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне

 захворювання , яке неминуче закінчується смертю.

         Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці та дикі м’ясоїдні.

         Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Тварина стає заразною вже за 3-14 днів до появи клінічних ознак хвороби, тобто, на перший погляд, цілком здорова тварина може переносити хворобу.

          Зараження сказом відбувається в основному через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

                                   Як діяти людям, яких покусала тварина?

          Перш за все необхідно якомога швидше промити рану проточною водою з господарським милом,  обробити краї рани 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись в травматологічне відділення лікарні за медичною допомогою. Далі лікар-травматолог назначає курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу. Таких щеплень має бути 6-ть: у день звернення до лікаря (0-й день),а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й -дні.

           Тварину, яка нанесла покус потрібно ізолювати та повідомити ветеринарного спеціаліста , який встановлює нагляд за твариною протягом 10 днів.

           Інкубаційний період при сказі триває приблизно 1-3 місяці, але може варіювати від 1- го тижня до року і довше.

           Перша стадія триває 1-3 дні (до 5 днів) і характеризується: печінням, свербінням, почервонінням та набряком у місці укусу. Спостерігається неспокій, страх, пригнічення, відмова від їжі, тварина уникає людей.

           Друга стадія триває 2-3 дні і характеризується – збудженням. Виникають болючі спазми глотки та гортані внаслідок чого розвивається  гідрофобія ( водобоязнь), боязнь яскравого світла ( фотофобія).

            Третя стадія – паралічів ( м’язів, кінцівок, язика, глотки) триває 2-4 дні. Характеризується виснаженням, паралічами і закінчується смертю внаслідок паралічу дихання і порушення серцевої діяльності.

           Для профілактики сказу необхідно:

-              регулярно  вакцинувати свійських тварин;

-              уникати контактів з потенційно небезпечними тваринами;

-              не торкатися диких чи безпритульних тварин;

-              дотримуватись правил утримання та вигулу домашніх собак та котів.

          Щороку працівниками Томашпільської районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Сподіваємось, що власники домашніх тварин із розумінням поставляться до цієї проблеми і всіляко сприятимуть працівникам ветеринарної служби у профілактиці такого небезпечного захворювання, як сказ.

Розпочинається диспансеризація сільськогосподарських та домашніх тварин .

Фахівцями  ветеринарної медицини Томашпільського району розпочинається робота з обовязкової диспансеризації  сільськогосподарських та домашніх тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах, шляхом подвірних обходів.

 Нагадуємо, що диспансеризація - це профілактика захворювань, виявлення схильності до захворювань, рання діагностика хвороб тварин. Вона дає можливість виявити захворювання на ранній стадії його розвитку, що служить передумовою успішного лікування. Потрібно завжди пам'ятати, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. І хвороби, виявлені на ранніх стадіях – в більшості виліковні. Саме профілактична спрямованість зможе забезпечити успіхи в боротьбі з хворобами. Адже економічно вигідніше попередити захворювання, ніж лікувати хвороби та їх наслідки.

  З метою охорони здоров'я тварин та людей і забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції, спеціалістами   ветеринарної медицини щорічно проводиться  диспансеризація тварин, що утримуються в особистих селянських господарствах.

На протязі даної кампанії:  велика рогата худодоба діагностично  буде досліджена на лейкеоз, бруцельоз, туберкульоз; велика рогата худоба, мала рогата худоба, коні –  будуть щеплені проти сибірки; коти, собаки – будуть  щеплені проти  сказу. На превеликий жаль, не всі власники, що утримують тварин у своїх домогосподарствах, з розумінням ставляться до даного заходу  і роблять усе можливе для фальсифікації досліджень -  не пускають ветеринарного спеціаліста у двір, приховують наявне у дворі поголів`я, відмовляються ідентифікувати тварин.

Тому звертаємося до всіх  власників тварин з проханням відповідально  поставитися до вищевказаних заходів, які будуть проводитися спеціалістами ветеринарної медицини. Тільки тоді ви будете впевненні, що ваша тварина здорова і ви отримаєте від неї якісну і безпечну продукцію. Заздалегідь підготуйте паспорта на велику рогату худобу для відмітки спеціалістом ветеринарної медицини про проведенні дослідження та щеплення. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь